Saffransbullar, saffransknyten, lussekatter, lussebullar, solrosbullar, kärt barn har många namn!
I detta fall en saftig bulle utan animaliska produkter fyllda med mandelmassa.
Receptet ger
ca 24 st
Tidsåtgång
Ca 2 timmar
Ingredienser
· 5 dl havremjölk (eller annan växtmjölk)
· 2 dl rapsolja
· 2 pkt jäst för söta degar
· 1,5 g saffran
· 1 tsk salt
· 2 dl strösocker
· 15 dl vetemjöl
· ca 200g mandelmassa
Gör så här
1. Värm degvätskan; havremjölk och olja fingervarm.
Lös upp jästen i degvätskan och rör ner saffranet
Tillsätt salt, socker och arbeta ner lite vetemjöl i taget för hand eller i maskin tills degen är blank och smidig. Spara ca 1 dl vetemjöl till utbaket.
Förbered fyllningen genom att blanda mandelmassa och havremjölk till en bredbar konsistens
2. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Baka ut degen på mjölat bakbord och dela i två lika stora bitar.
Kavla varje del till en rektangel och bred på mandelmassan
Rulla till snäckor, rosor eller önskad form
Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader
3. Pensla bullarna med vatten eller sockerlag
Peta ner russin och strö över pärlsocker
Grädda ca 10 minuter mitt i ugnen
Låt svalna på galler

