Saftiga frallor med havregryn och potatis
Receptet ger
16 st
Tidsåtgång
Ca 1 timme och 30 minuter
Ingredienser
· 5 dl ljummet vatten
· 50 g jäst
· 3 msk olja
· 1 msk sirap
· 2 dl äppelmos/lingonsylt/plommonkompott eller liknande
· 1 stor riven potatis
· 1,5 tsk salt
· 1 dl linfrö
· 6 dl havregryn
· ca 2 dl vetemjöl tillsätt inte allt på en gång, utan känn dig för
· 2 dl rågmjöl
· 5 dl grahamsmjöl.
Gör så här
1. Värm degvätskan fingervarm.
Lös upp jästen i lite av degvätskan.
Tillsätt salt, sirap och olja, äppelmos, potatis samt resten av degväskan.
Rör ner havregryn och arbeta ner mjölsorterna till lagom konsistens.
2. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Forma den kladdiga degen till ca 16 bullar, degen kan vara svårarbetad och frallorna blir inte jämt runda.
Lägg på plåt med bakplåtspapper, låt jäsa under bakduk 30 minuter.
3. Pensla med vatten
Grädda mitt i ugnen 225°, ca 10-12 minuter.
